1-SANAYİ BOYALARI

Sanayi boyaları pazarı içinde bulunan bazı pazar dilimleri, gerek Pazar dinamiklerinin, gerekse kullanılan boya teknolojilerinin özgülleşmesi sonucunda, zaman içinde ayrışmışlardır. İngiltere’nin prestijli araştırma kuruluşu’a göre, ayrışan Pazar dilimleri şöyle sıralanabilir:Otomotiv OEM boyaları; Oto Tamir Boyaları; Motosiklet Boyaları; Otobüs ve Kamyon Boyaları; Tren Boyaları; Deniz Boyaları; Uçak Boyaları; Koruyucu Boyalar; Sınai Ahşap Boyaları; Ziraat, İnşaat ve Hafriyat Makinaları Boyaları, Bobin ve Ekstrüzyon Boyaları; Metal Ambalaj Boyaları; Genel Sanayi Boyaları. Türkiye'de sanayi boyası pazarı içindeki bazı etkinlik alanlarının boyutu, bunların ayrı pazar dilimleri olarak gruplandırılmasına olanak verecek büyüklükte değildir. Dolayısıyla, bu etkinlik alanları Genel Sanayi Boyaları dilimine dahil edilir.

A) ENDÜSTRİYEL BOYALAR

Enerji, alt yapı, santral, köprü, offshore gibi çeşitli endüstrilerdeki yapıları korumaktadır.

B) EPOKSİ BOYALAR VE VERNİKLER

Hastane, ilaç ve gida sanayi, laboratuar, tekstil ve otomotiv endüstrisi gibi, zemin tozumasinin üretimi etkiledigi sanayi tesislerinde, teras ve çatilarda su geçirimsiz ortamlar saglamak amaciyla kullanilir.

C) POLİÜRETAN ESASLI BOYALAR

Endüstriyel alanda yaygın olarak anti-bakteriyel, kolay temizlenebilir ve hijyenik olması sebei ile kullanılırken, ofis ve büro gibi yerlerde dekoratif özelliği öne çıkmakta, show room ve dükkanlarda tasarımlı modeller ile mekânı daha cazip hale getirmesi sebebi ile poliüretan ve epoksi zemin kaplamaları tercih edilmektedir.

D) AKRİLİK ESASLI BOYALAR

Düşük malzeme tüketimi ve yüksek yapışma dayanımı ile dış ve iç cephelerde, beton, sıva, kontrplak, antipas uygulanmış metal gibi yüzeylerde kullanılabilen, hava şartlarına dayanıklı, yüksek kaliteli akrilik esaslı mat boyadır.

E) SENTETİK ESASLI BOYALAR

Uygulama Alanları
> İçeride ve dışarıda her cins ahşap, duvar ve metal yüzeylerde uygun astarlar ile güvenle kullanılır.

Özellikleri
> Üstün örtme gücüne sahiptir.
> Yüksek ve kalıcı parlaklıktadır.
> Mükemmel silinebilme ve yüzeye yapışma özelliğine sahiptir.
> Renk Ustası ile renklendirilebilir.

H) SELÜLOZİK BOYALAR

Selülozik boya birçok boya türüne göre çok erken kurumasından dolayı özellikle acili yet gerektiren işlerde tercih edilme sebebi olmaktadır. Hızlı şekilde kurumasının yanı sıra diğer boyalara göre dayanıklıdır.
Selülozik boya nedir ve nasıl yapılır?
Selülozik boya sanayi türünde metal boyası olarak bilinir. Birçok kişinin kullandığı yağlı boyanın yapım aşamasından sonra kuruması 1 gün süre alırken selülozik boyalar birkaç saat içerisinde kuruyabilmektedir. Kullanım alanı ve modelleri de oldukça fazladır, çatlak türde modelleri ile duvarlarınıza muhteşem bir görüntü kazandırabilir. Evinizin iç ya da dış kapılarındaki metal kısımlara da selülozik boya yapma şansınız bulunmaktadır. Selülozik boya yapılırken boyanın yapılacağı alan ve etrafı yeterince temizlenmelidir ve ıslak olmamalıdır. Zarar görmüş boyalar, kabarmış alanlar temizlenip düz bir zemin haline getirilmelidir. Alüminyum ve farklı çeşit duvarlarda astar atılarak yapılması tavsiye edilir. Selülozik boya konusunda tecrübeniz yoksa boyaya başlamadan önce deneme amaçlı bir alanda boyama yapın ve birkaç saat kurumasını bekleyiniz. Hiç boya yapılmamış ya da pas tutmuş bir alan 2 kat uygulanması gerekmektedir. İlk boyayı yaptıktan sonra kurumasını bekleyin ve kuruduktan sonra ikinci kat boyama işine başlayınız. Fırça ve boya tabancalarını kullanarak boyama işlemini yapabilirsiniz.

I) ISIYA DAYANIKLI BOYALAR

Reçine Yapısı: Silikon
Tanımı: Isıya Dayanıklı Son Kat, fiziksel direnci ve ısı dayanımı yüksek, yarımat görünümde, son kat boyadır.
Özellikleri: Boya uygulamasından önce astar uygulamasına gerek olmaması, Uygulandığı yüzeye çok iyi yapışabilmesi, Sağladığı fiziksel direnç, Isı dayanımının yüksek olması. (250°C - 800°C)
Kullanım Alanları: Isıya Dayanıklı Son Kat, yüksek ısıya (250°C - 800°C) maruz kalan her türlü metal yüzeyler için özel olarak tasarlanmış olması nedeni ile söz konusu tüm metal yüzeylere rahatlıkla uygulanabilir. Bu boya, 250°C - 400°C, 400°C - 600°C ve 600°C - 800°C ısı dayanım aralıklarında üç tip olarak tasarlanmıştır.

K) ZEMİN KAPLAMALAR

PVC zemin kaplama malzemeleri günümüzden bugünlere Dünya’da ve Türkiye’de hızlı bir şekilde yayılan yer döşeme malzemesidir. Bu durum PVC zemin yer kaplama sektöründe gelişen teknoloji ile üretilen ürünlerin kalitesinin artık çok üst düzey noktalara ulaşması ile sağlandı. Kaliteli ürün kullanımının artması ile birlikte oluşan müşteri memnuniyeti sayesinde, özellikle Avrupa’da PVC döşeme malzemelerinin ticari mekanlardaki pazar payı da önemli bir konuma geldi. Türkiye’de ise sektörde ürünün pazar payı henüz istenen seviyede değil fakat artış gösteriyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde ülkemizde de PVC yer döşeme malzemelerinin pazar payının artacağı öngörülüyor. Bu durumu yavaşlatan ve sektörde fren görevi gören tek etken piyasaya yeterli teknolojiye ve kaliteye sahip olmayan ürünlerin ticari kaygılardan dolayı sokulması.

2-İNŞAAT BOYALARI

A) DIŞ CEPHE BOYALARI

Uygulama Alanları
> Dış cephede kara sıva, beton, çimento, levha gibi mineral yüzeylere ve eski boyalı yüzeylere uygulanır.
Özellikleri
> İçindeki seramik kürecikler sayesinde ısı yalıtımına katkı sağlar.
> İçerdiği silikon sebebi ile suyu iter, cepheye çarpan yağmur suyunun yüzeyi ıslatmadan akıp gitmesini sağlar.
> İçerdiği küf, mantar ve yosun önleyici maddeler ile duvarda küf, mantar, yosun oluşumuna direnç gösterir.
> Su alıp kabarmaz, küf ve yosun önleyici aktivitesini kaybetmez.
> Yüksek örtücülüktedir.
> Yüksek su buharı geçirgenliği ile su buharının engellenmeden dışarıya atılıp binaların nefes almasını sağlar.
> Yağmur, kar, nem, aşırı soğuk veya sıcak gibi ağır hava şartlarından etkilenmez; kabarmaz, çatlamaz ve renkleri solmaz.
> Alkaliye dayanıklıdır.
> Solvent içermediği ve su ile seyreltildiği için kokmaz, insan ve çevre sağlığına zarar vermez.

B) İÇ CEPHE BOYALARI

Uygulama Alanları
> İç cephede, uygun bir şekilde hazırlanmış kara sıva, beton, çimento levha, alçı panel gibi mineral yeni yüzeylere, eski boyalı yüzeylere, cam tekstili, macun ve duvar kağıdı üzerine uygulanır.
Özellikleri > İçerisindeki fotokatalizörler sayesinde ışıkla aktive olarak hava ile duvar yüzeyine taşınan sigara dumanı, kalorifer isi gibi zararlı madde ve kokuları parçalayarak yok eder. Böylelikle oda havasını temizler, duvarların uzun süre temiz kalmasını sağlar.
> Küf ve mantar oluşumuna direnç göstererek özellikle astımlılar için rahatlama sağlar.
> Silikon katkılı olup mükemmel silinebilme özelliği ile kolaylıkla temizlenir, leke tutmaz.
> Üstün örtme gücüne sahiptir.
> İçeride oluşan nemi, dışarıya atma kabiliyetiyle binaların nefes almasını sağlar.
> İpeksi dokusu, duvarlara ipeğin pürüzsüz, ışığı mükemmel dağıtan özel parlaklığını verir.
> Solvent içermediği ve su ile seyreltildiği için kokmaz, insan ve çevre sağlığına zarar vermez.

3-MADENİ YAĞLAR

Madeni yağlar petrol türevi yağlardır. İçlerinde (tüm marka yağlar için geçerlidir) oksidasyon engelleyici (paslanmaya karşı) ,korozyon (aşınma) en gelleyici ,temizleyici ,pas önleyici ,yanma önleyici çeşitli kimyasallar mevcuttur. Bu katkıların oran ve içeriğini yağın kullanım alanı belirler. Örneğin hidrolik yağlarında yağın havayı tutmasını önleyici katkılar vardır. Bunun nedeni yüksek basınçlarda yağın içerisinde çözülmüş olan havanın tepki vererek hacim değiştirmesini önlemektir.